Amara West project blog

Icon

Investigating life in an Egyptian town

Amara West 2013: in the round at villa D12.5

Excavations in villa D12.5Rizwan Safir, archaeologist and Vera Michel, Egyptologist, University of Heidelberg

The waiting has ended and the inevitable has occurred: two ovens surfaced right at the back of our large building earlier this week. They emerged somewhat unintentionally – two familiar ceramic circles – as we began cleaning the external walls to allow Rizwan’s architectural plan to be completed.

Excavations in villa D12.5. The Nile lies behind the trees on the horizon

Excavations in villa D12.5. The Nile lies behind the trees on the horizon

We’re now into week four and following the removal of vast quantities of sand and rubble the opportunity to excavate some of the smaller rooms has come about, as well as revealing ancient occupation surfaces. Another hearth has emerged to the north of the building in a small suite of two rooms added to the large central courtyard – perhaps in response to the needs of a growing community? Oddly for an Egyptian villa, there is a large staircase located inside the main door, providing access to the roof (or upper storey) above these two rooms.

Rizwan and workman Abd el-Gadus cleaning circular silos

Rizwan and workman Abd el-Gadus cleaning circular silos

A space we dubbed the ‘silo’ room is currently being excavated and three, or possibly four, distinct round structures have emerged.

The two-room suite, and staircase, inside the entrance to villa D12.5

The two-room suite, and staircase, inside the
entrance to villa D12.5

The size of these silos suggests use for storing grain, perhaps for more than one household – a number of smaller houses are visible west of our villa. Such storage containers have not been noted elsewhere at Amara West, where rectangular storage bins are common.

Between the silo room and the ovens is a space we started excavating on Wednesday – somewhere we might expect to see grain-grinding emplacements.

The emergence of the floor within the large central courtyard was particularly satisfying considering the depth and quantity of sand removed within this space, although conditions have proven particularly challenging of late.

For example, having reached the floors of the smaller rooms to the north of the building, a day of strong and relentless wind on Monday served to refill these rooms almost back to their original state!

Nonetheless, we soldier on, rewarded by a gradually more coherent plan of the building, populated by hearths, silos and, of course, ovens.

Leave a comment or tweet using #amarawest

Follow @NealSpencer_BM on Twitter for updates

Find out more about the Amara West research project
Read posts from previous excavation seasons at Amara West

Filed under: Uncategorized, , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 112 other followers

%d bloggers like this: